بعد از دوبار مراجعه پستچی به درب منزل، برگه اطلاعیه صادر شده و از گیرنده دعوت می‌شود که برای دریافت مرسوله در ساعت اداری با کارت شناسایی به اداره پست منطقه مراجعه کند و مرسوله خود را تحویل بگیرند.

به گزارش لشت نشا خبر، به مناسبت ۱۷ مهر ماه، روز جهانی پست به سراغ «محمد شیرپنجه» تنها نامه‌رسان منطقه لشت نشا رفتیم و گفتگویی صمیمی با وی داشتیم.

لشت نشا خبر: با سلام خدمت شما؛ از چه زمانی شروع به کار کردید و چگونه جذب اداره پست شدید؟

شیرپنجه: سلام علیکم؛ از سال ۱۳۸۴ بعد از تکمیل فرم و طی مراحل قانونی تحقیق، گزینش و قبولی در آزمون شرکت ملی پست، استخدام شدم.

لشت نشا خبر: فعالیت شما در اداره پست لشت نشا چیست؟

شیرپنجه: فعالیت من به عنوان مسئول تجزیه، توزیع و نامه‌رسان

لشت نشا خبر: چند نفر مثل شما تحویل دهنده بسته‌های پستی هستند؟

شیرپنجه: دونفر بودیم الان حدود ۳ ماه به تنهایی کار می‌کنم و تمام شهر لشت نشا با روستاهای همجوار را پوشش می‌دهم.

لشت نشا خبر: ساعت کاری شما چگونه است؟

شیرپنجه: ساعت کار قانونی ۷:۱۵ الی ۱۴:۴۵ است ولی بخاطر حجم زیاد کار، من از ساعت ۷ صبح تا ۱۹ شب کار می‌کنم.

لشت نشا خبر: خاطره جالبی از دوران فعالیت خود دارید؟ 

شیرپنجه: خاطرات زیادی دارم و یکی از خاطرات جالب خود را تعریف می‌کنم. «حدود ۴ سال پیش نامه‌ای از اصفهان به لشت نشا ارسال شد که آدرس گیرنده قید نشده بود، من با فرستنده تماس گرفته و گفتم نامه بدون آدرس، برای شما برگشت می‌خورد، فرستنده گفت که گیرنده هم دوره‌ی دوران سپاه دانش وی بوده و هیچ آدرس کاملی از او ندارد بجز یک قطعه عکس! این فرستنده اصرار بر رساندن نامه داشت و من با همکارم مصمم شدیم هرطور شده صاحب نامه را پیدا کنیم.

بعد از جستجوی فراوان و انتشار عکس بین همه‌ی شوراها و دهیاران منطقه‌ی لشت نشا درست زمانی‌که ناامید شده بودیم از قضا همکارم در یک‌ مهمانی موضوع را مطرح کرد و بعد از نشان دادن عکس توسط پدرخانمش گمشده ما پیدا شد، پدرخانمش گیرنده را می‌شناخت و مشخص شد که شخص قبلا در بازار لشت نشا مغازه بزازی داشته و اسم خود را تغییر داده و از همین‌ طریق آدرس گیرنده پیدا شد.

وقتی نامه را به دستش رساندیم از خوشحالی اشک‌ در چشمانش حلقه زد و ماجرای پیداکردن آدرس را برایش گفتیم‌؛ خیلی هیجان‌زده و خوشحال شد. مدتی بعد فرستنده تماس گرفت و از شنیدن ماجرا و عاقبت خوش و شادی دوست دیرینه‌اش بسیار شادمان شد» و این خاطره زیبا مانند سایر خاطرات شغلی من در ذهنم ماندگار شد…

لشت نشا خبر: چرا بسته‌های پستی در روستاها مستقیم به دست صاحب آن‌ها نمی‌رسد؟ 

شیرپنجه: در روستاها به دلیل نداشتن آدرس کافی، شرکت پست مرسولات پستی را از طریق دفاتر پیشخوان دولت یا نمایندگان پستی توزیع می‌کند.

لشت نشا خبر: چه نکات مهمی در زمینه ارسال یا تحویل بسته‌های پستی برای مردم دارید؟ 

شیرپنجه: مردم می‌توانند خریدهای خود را از طریق اینترنتی انجام داده و با نوشتن آدرس کامل پستی روی بسته مرسولات به صورت صحیح و سالم از طریق اداره پست تحویل گیرند و برای خرید کردن زحمت بیرون رفتن را به خود ندهند.

لشت نشا خبر: در صورت نبود صاحب‌خانه در منزل، بسته پستی آن‌ها چه می‌شود؟ 

شیرپنجه: بعد از دوبار مراجعه پستچی به درب منزل، برگه اطلاعیه صادر شده و از گیرنده دعوت می‌شود که برای دریافت مرسوله در ساعت اداری با کارت شناسایی به اداره پست منطقه مراجعه کند و مرسوله خود را تحویل بگیرند.

لشت نشا خبر: چه مشکلاتی در کار شما وجود دارد و درخواست شما از مسئولین چیست؟ 

شیرپنجه: از مشکلات کاری می‌توان به سختی کار در بخش نامه‌رسانی در گرما، سرما، باران و همچنین کار در شرایط سختی همچون شیوع بیماری کرونا است که همکاران شرکت ملی پست جمهوری اسلامی به صورت شبانه‌روزی خدمات‌رسانی کردند، اشاره کرد.

در ادامه با توجه به کمبود نیروی انسانی و سایر مشکلات معیشتی و شغلی از مسولان درخواست دارم که سختی کار نامه‌رسان‌ها را در اولویت قرار داده و پیگیری لازم را در این زمینه انجام دهند.

لشت نشا خبر: کلام آخر…؟

شیرپنجه: کلام آخر اینکه، من عاشق کار خودم هستم، ان‌شاءالله بتوانم خادم خوبی برای مردم شریف کشورم باشم؛ خداوند بنده را مورد لطف و عنایت ویژه خود قرار داده تا بتوانم در این حوزه خدمتگزار باشم.

  • نویسنده : صابر عاشری لشت نشائی